Yunanistan’da Taşınmaz Sahipliği ve Oturma İzni

Yunanistan’da taşınmaz mal almak isteyen üçüncü ülke vatandaşlarına yönelik Yunanistan hükümeti 250.000,00 EURO ve üzerinde taşınmaz sahibi olanlar için her 5 yılda bir yenilenen oturma izni vermektedir.

(Var olan düzenlemede 250.000 Euro olan yatırım alt limiti, 1 Mayıs 2023 tarihinde yürürlüğe girecek yeni düzenlemeyle birlikte Atina Bölgesi, Selanik, Santorini ve Mikonos için 500.000 Euro olarak güncellenecektir. Söz konusu 500.000 Euro’luk yatırım, yalnızca bir mülk üzerinden yapılabilecektir.)

İşbu bilgi notunda oturma izninin alınmasıyla ilgili süreç açıklanacak ve gerekli evraklar liste halinde sunulacaktır.

Söz konusu süreç ve evrakların her zaman değişme ihtimali bulunmakta olduğundan en güncel bilginin Yunan idari makamlardan öğrenilmesi tavsiye edilmektedir. (Göç ve İltica Bakanlığı’nın Göç Politikası, Kabul ve İltica Genel Sekreterliği ile iletişim (Tel.: 213 136 1029 – 030 – 031, Faks: 213 136 1239, E-mail: GRinvestors@immigration.gov.gr). Alternatif olarak Göç Politikası Bakanlığı’nın web sitesini ziyaret edebilirsiniz. (www.immigration.gov.gr)

  1. Oturma İzni Nedir?

Oturma izni (kesin oturma belgesi) Avrupa Birliği Hükümleri (1030/02 sayılı Yönetmeliğin geçerli şekli) ile uyum içinde, Yunan makamları tarafından verilen ve buna göre bir üçüncü ülke vatandaşına Yunanistan ülkesinde yasal olarak oturma imkanı sağlanan her tür belgedir. Çeşitli oturma izni kategorileri ve her kategoride izin türleri bulunmakta olup sizin için en uygun olanın nokta atışı seçilmesi amacıyla hukuki destek almanızı tavsiye ederiz.

  1. Taşınmaz Sahiplerine Yönelik Oturma İzni

Taşınmaz sahiplerine yönelik oturma izni yeni bir oturma izni türüdür ve herhangi bir vize ile (C veya D) ülkeye yasal olarak girmiş olan veya sahip oldukları oturma belgesi amaç değişikliğine izin vermese dahi, ülkede yasal olarak oturan üçüncü ülke vatandaşlarına ilişkindir.

Ülkeye giriş ve her 5 yılda bir yenilenen daimi oturma iznine hak sahibi olanlar aşağıdakilerdir:

a) Şahsen veya Yunanistan’da ya da başka bir A.B. üye devletinde yerleşik bir tüzel kişi aracılığıyla ancak bu tüzel kişinin hisseleri veya şirket paylarının tamamı kendilerine ait olması şartıyla, Yunanistan’da asgari değeri 250.000€ (ikiyüz elli bin euro) olan yaşınmaz malvarlığına tam sahiplik, aidiyet ve maliklik olarak sahip olan üçüncü ülke vatandaşları.

b) 4002/2011 sayılı kanun madde 8 par. 2’de anılan (Resmi Gazete A’ 180) konaklama oteli veya konaklama otel komplekslerinde turistik mobilyalı konutlara ilişkin en az 10 (on) yıl süreli kira sözleşmesi akdeden üçüncü ülke vatandaşları, kira bedelinin asgari değerinin 250.000€ (ikiyüz elli bin euro) olması şartıyla.

c) Yunanistan’da gerek oturma belgesiyle yasal olarak oturan, gerekse giriş yapıp ülkede yasal olarak oturmak isteyen ve Yunanistan’da 4146/2013 sayılı kanun yürürlüğe girmeden önce satın aldıkları taşınmaz tam sahibi ve maliki olmaları ve taşınmazı alırken ödedikleri bedel 250.000€ idiyse ya da taşınmazın bugünkü rayiç bedeli 250.000€ (ikiyüz elli bin euro) tutarında olması şartıyla üçüncü ülke vatandaşları.

d) Bir parsel veya arsa satın alan ve bir bina inşa etmeye girişen, arsa satın almanın kümülatif değeri ile inşaat şirketi ile sözleşmenin asgari 250.000€ (ikiyüz elli bin euro) olması koşuluyla üçüncü ülke vatandaşları.

e) 1652/1986 sayılı kanun hükümleri uyarınca devremülk kiralama sözleşmesi (lease) akdeden üçüncü ülke vatandaşları. 1652/1986 sayılı kanun hükümleri uyarınca devremülk kiralama sözleşmesi, kiralayanın her yıl kiracıya sözleşme boyunca turistik konaklama yeri kullanımını vermesi ve kendisine sözleşmede belirlenen süre boyunca benzeri hizmetler sunması ve kiracının mutabık kalınan kira bedelini ödemesi yükümlülüğünü üstlenmeleridir. İşbu kanun uyarınca turistik konaklama yerleri olarak otel birimleri ve genel olarak Yunan Turizm Kurumu (E.O.T.)’nun izniyle faaliyette bulunan ve E.O.T. Genel Sekreteri kararıyla kanun hükümlerine tâbi olan turizm tesisleri anlaşılmaktadır. Devremülk kiralama anlaşması 1 (bir) ile 60 (altmış) yıl arası yapılabilir.

f) Ortak mülkiyet veya vasiyetnameden mirasçı olarak veya anne babadan bağış olarak tam sahiplik mülkiyet ve maliklik olarak rayiç bedeli 250.000€ (ikiyüz elli bin euro) değerinde taşınmaz edinen ve yetişkin olan üçüncü ülke vatandaşları.

g) Yukarıdaki üçüncü ülke vatandaşlarının aile fertleri.

3. Oturma İzni Almak İçin Gerekli Belgeler ve Süreç

a. Genel Bilgiler

4251 sayılı Göçmenlik ve Sosyal Entegrasyon Yasası’nda (Resmi Gazete No: (GAZETE A’ 80/01-04-2014)) oturum izni alma şartları düzenlenmiştir. Bu şartlar aşağıda detaylıca açıklanacaktır.

  • Kişinin asgari 250.000,00 EURO rayiç değerde bir taşınmaz satın alması halinde 5 yıllık oturma izni sahibi olabilir.
  • Tek bir taşınmazın 250.000,00 EURO’ya alınabileceği gibi toplam rayiç değerlerinin toplamı 250.000,00 EURO olan birden fazla taşınmaz da satın alınabilmektedir. Önemli olan mülkiyeti edinilecek taşınmazların toplam rayiç değerlerinin 250.000,00 EURO olmasıdır.
  • Söz konusu oturma izni bir defalık verilmeyip her defasında süre bittiğinde yenilenmektedir. Ancak beşinci yılın sonunda yenilenme yapılabilmesi için alınan taşınmazın hâlâ hak sahibine ait olması gerekmektedir.
  • Mülk sahibi kişinin;
    • Eşi
    • Çiftin 18 yaş altı bekar müşterek çocukları
    • Bazı durumlarda eşlerin anne babaları da oturma izni sahibi olmaktadır.
  • Mülkün alınması aşamasında karı – koca arasında %50 oranında paylı mülkiyet tesis edilebilir. Ancak bu olanak yalnızca eşlere tanınmıştır.
  • Mülkün alınmasıyla birlikte 15 gün içerisinde oturum izni işlemleri için yabancı vatandaşlar ve göçmenlik birimine başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru sonrasında oturum izni işlemleri yaklaşık olarak 8 hafta sürmektedir.
  • 7 yıl ikamet ettikten sonra Yunan vatandaşlığına hak kazanılabilir. Yunanistan çifte vatandaşlığı kabul etmektedir.
  • Başvuran kişinin ülkeye D tipi vize ile giriş yapmak istemesi durumunda kendi mülküne sahip olma niyetini, finansal kapasiteyi gösteren belgelerle desteklemesi gerekmektedir. Örneğin A sınıfı sertifikalı bir bankanın veya yasal otoritelerce tanınmış diğer bir finansal kurumun belgesi veya yine tanınmış bir borç senedi saklama kurumunun belgesi kanıt niteliğinde sayılmaktadır.
  • Gayrimenkulün değeri taşınmaz alımı için ibraz edilen sözleşmede açıkça belirtilen tutardır. Taşınmazın rayiç bedeli, sözleşmeye göre mülkün satışı için ödenen miktara karşılık gelmediği sürece oturma izni alınamamaktadır.
  • Oturma izninin verilmesine kadar ülkeye giriş yapılan vizeyle ikamet edilmektedir. Akabinde ise oturma izninin geçerlilik süresi boyunca vize alınmasına gerek bulunmamaktadır.
  • Oturma izninin yenilenmesi için taşınmazın, malikte kalması gerekmektedir. Taşınmazın herhangi bir şekilde devri halinde kişinin oturma izni iptal edilmektedir.
  • Oturma izni alındıktan sonra daimi olarak ikamet etme şartı yoktur.
  • Oturma izni başvurusu için gerekli belgeler, tasdikli olması gereken yabancı makamlarca verilenler dışında kural olarak yunanca sunulmalıdır. Tasdikler ise iki şekilde yapılmaktadır;
    • Apostille Şerhi: Lahey Sözleşmesine taraf olan ve Yunanistan’ın çekincede bulunmadığı ülkeler için Kamu İdaresi, yabancı belgede ilgili yabancı otorite tarafından sağlanan Apostille tasdik şerhi bulunmalıdır. Türkiye Lahey sözleşmesine üye olup özellikle kaymakamlıklardan Apostil şerhi alınabilmektedir.
    • Konsolosluk Tasdiki: Lahey sözleşmesine taraf olmayan herhangi bir ülke için belgenin orijin ülkesindeki Yunan Konsolosluğunun tasdiki gerekmektedir.
  • Taşınmaz sahipleri oturma izniyle diğer AB ülkelerine (Schengen bölgesi) seyahat edebilirler. Ancak altı aylık süre içinde en fazla üç ay seyahat hakkı bulunmaktadır.
  • Oturma izni, kişilere çalışma izni sağlamaz.
  • Sınır bölgelerinde bulunan taşınmazların mülkiyetinin yabancılar tarafından edinilmesinde sınırlama bulunmaktadır. Kanunda sınır bölgeleri, “On iki ada, Samos, Florina, Chos Adası, There ve Skyros Adaları, Thesprotia, Kastroia, Kilkis, Lesvos, Xanthi, Preveze, Rodopi, Pagonio ve Konitsa” şeklindedir. İşbu bölgelerde oturma izni sahibi olabilmek için mülk edinmeden önce Savunma Bakanlığı’na mülkün kullanım amacının gerekçeli ve detaylı bir şekilde izah edildiği başvuruda bulunulmalıdır. Savunma Bakanı tarafından mülk edinme yasağı kaldırıldığı takdirde yukarıda açıklanan prosedüre göre işlemler yapılmaktadır.

b. Oturma İzni Gerekli Belgeler

Giriş vizesi alındıktan sonra öncelikle başvuru formu doldurulmalıdır. Akabinde ise aşağıdaki evraklar tamamlanmalıdır.

  • Dört adet yeni tarihli renkli fotoğraf (Pasaport tipi, hem basılı hem CD şeklinde)

  • Pasaport ve giriş vizesinin tasdiklenmiş bir sureti

  • 4546/2018 sayılı kanunun 38.maddesine göre e-harç şeklinde ödenen 2000 EURO tutarınca harç (Harç ödeme kodu: 2112)

  • Her bir aile ferdi için ödenmesi gereken harç tutarı 150 EURO’dur. (Harç ödeme kodu: 2107)

  • 18 yaş altı çocuklar için harç ödenmesi gerekmemektedir.

  • 4018/2011 sayılı kanunun 1.maddesi gereğince 16 EURO tutarında oturma izni masrafına ilişkin harç ödenmelidir. Oturma izni kişilere bir kart şeklinde verilmekte olup işbu elektronik kart 6 yaş üzeri bütün çocuklar ve hak sahibi olabilecek tüm kişiler için zorunludur. Başvuruda kişilerin parmak izleri de alınmaktadır. (Harçların güncel tutarları değişiklik gösterebilir.)

  • Sağlık sigortası olduğuna ilişkin evraklar.
    • Eğer sağlık sigortası Yunanistan dışında yapılmışsa kişilerin Yunanistan’da kaldıkları süre boyunca sigortalı olduklarını kapsam altına alması gerekir.Kişilerin önceden sağlık sigortası yoksa Yunanistan’da yaptırdıkları sağlık sigorta poliçesi gerekmektedir.
    Alım – satım sözleşmesi. Söz konusu sözleşmede “Taşınmaz alım satım sözleşmesinin şartlara ve istinalara tabi olmadığını, bedelin tamamının ……. EURO tutarınca olduğunu ve hak sahibinin Yunanistan’da faaliyet gösteren bir bankanın ödemeler hesabına tamamıyla ödendiğini” belirten şerh bulunmalıdır.

  • Tapu ve Ulusal Kadastro Dairesi tarafından verilen ve taşınmaz üzerinde herhangi bir şerh/yük olmadığını kanıtlayan belge.
  • Aile fertlerine oturma izni verilebilmesi için akrabalık bağını kanıtlayan ve yabancı makamlardan verilen nüfus aile tablosu gerekmektedir.
  • Aile fertleri de fotoğraf ve parmak izi vermekle yükümlüdürler.

Evrakların tamamlanmasıyla birlikte Adem-i Merkeziyet Yönetimi Yabancılar ve Göç İdaresi’ne başvuru yapılmalıdır.

Başvuru yapıldıktan sonra kişiye başvuru ibraz tasdiknamesi verilmektedir. İşbu belgenin geçerliliği bir yıl olup oturma izni verilinceye kadar ülkede yasal olarak kalınmasına imkan sağlar. Bu belge, oturma izninin kişilere sağladığı bütün hak ve yetkileri sağlamakta olup kişiler her türlü hukuki ve fiili işlemleri yetkili idarelerde yapabilmektedirler.

4. Oturma İzninin Avantajları

Gayrimenkul yatırımı neticesinde alınan oturma izniyle birlikte Golden Visa sahibi olabilirsiniz. Böylelikle, eşiniz ve reşit olmayan çocuğunuz da oturma izni sahibi olabilir. Aynı zamanda Türkiye ile Yunanistan arasında Çifte Vergilendirme anlaşmaları olup Yunanistan’da yerleşik olmayanlar, Yunanistan’da elde ettikleri gelirler üzerinden vergi öderken, ülke dışından elde ettikleri gelirler üzerinden vergi ödemezler.

Yunanistan’da oturma izniyle 7 yıl boyunca ikamet ettikten sonra 186 ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunan Yunan pasaportuna da sahip olabilirsiniz. Pasaport için 7 yıl gibi bir süre öngörülmüşse de Yunanistan’da oturma izni aldığınız andan itibaren Schengen bölgesine vizesiz seyahat gerçekleştirebilirsiniz.

Sonuç olarak; Yunan hükümeti 250.000,00 EURO karşılığında (bazı bölgeler için 500.000,00 EURO) diğer şartların da sağlanması halinde kişilere 5 yıl süreli oturma izni vermektedir. Bu oturma izinlerinden kişinin eşi, 18 yaşından küçük çocuğu, bazı durumlarda ebevenyleri ve yine bazı durumlarda 18 yaşından büyük çocukları da faydalanabilmektedir. Oturma izniyle birlikte Schengen Bölgesi’ne vizesiz seyahat etme imkanının tanınması ise kişilerin yatırım yapmasını teşvik etmektedir.

İşbu yazının içerisinde mevcut olan rakamlar, istenilen belgeler ve diğer hususlar hükümetlerin kararları uyarınca her an değişme ihtimali bulunmakta olup en güncel bilginin idari makamlardan edinilmesi tavsiye edilmektedir.

Yorum yapın